کاتالیست
کاتالیست مخلوطی از ذرات با اندازههای مختلف میباشد، کوچکترین ذرات حدود ۱۰ - ۰ یا۲۰-۱۰ میکرون و بزرگترین ذرات از ۸۰ میکرون به بالا میباشد. اندازه مطلوب و ایده آل برای ذرات کاتالیست حدود ۸۰ - ۲۰ میکرون میباشد.
وجود ذرات بسیار ریز کاتالیست تازه جبرانی Fresh cat موجب میشود که:
-کاتالیست مصرفی (کاتالیستی که از دودکش بوسیله جریان گازهای سوخته و مواد نفتی خارج میشود) افزایش یابد.
-مقدار بار سیستمهای بازیافت کاتالیست (سیکلونها- کاترل) بیشتر میشود.
-در مسیرهای برگشتی، کاتالیست بازیابی شده بخوبی روان نمیگردد.
اگر ذرات کاتالیست موجود در سیستم درشت باشند مشکلات زیر پیش میآید:
-سیال روانی در مخلوط (جامد-گاز) نخواهیم داشت و چگالی بستر سیال افزایش خواهد یافت.
-مخلوط غیر یکنواخت جامد-گاز باعث میشود که کاتالیست بخوبی احیاء نشده و پدیده نامطلوب تولید کربن (Carbon build – up)بوجود آید.
فعالیت (Activity)
عبارت فعالیت (Activity) یعنی توانایی نسبی کاتالیست برای تبدیل هیدروکربنهای نفتی سنگین به هیدروکربنهای سبک و با ارزش تحت شرایط معین (دما- فشار- زمان)؛ فعالیت کاتالیست به مرور بر اثر استفاده از آن کم میشود. کاهش فعالیت در ابتدای شروع بکار اولیه سرعت بیشتری دارد ولی بعداً کمتر میشود با افزودن کاتالیست تازه به سیستم (در احیاء کننده) کاهش فعالیت کاتالیست مورد استفاده در سیستم (راکتور احیاء کننده) جبران شده و پس از مدتی بحالت تعادل میرسد. اگر فعالیت تعادلی کاتالیست خیلی کم باشد بایستی با افزایش کاتالیست نو و تخلیه مقداری از کاتالیست مصرف شده (کاتالیست موجود در سیستم راکتور و احیاء کننده) یا Spent Catalyst, فعالیت کاتالیست موجود در سیستم را افزایش داد. مقدار معینی از غیر فعال شدن کاتالیست عادی و اجتناب ناپذیر است.
اثر نانوکاتالیست تقویت شده بر فرآیند FCC
در سالهای اخیر فناوری ساخت و بکارگیری کاتالیستهای زئولیتی بسیار مورد توجه بوده و تحقیقات فراوانی نیز بر بکارگیری این کاتالیستها در ابعاد نانو انجام گرفتهاست و نتایج حاصل از این تحقیقات گویای این مطلب است که بکارگیری نانوکاتالیستها در فرآیند FCC خواص فوق العادهای را در کاتالیستها از جمله فعالیت و پایداری بسیار شدید تر سبب میگردد. کاتالیستهای رایج SiO۲/Al۲O۳ را میتوان در ابعاد نانو تولید نموده و بکمک بخار آب حاوی آمونیاک در دمای بالا و ترکیب با اکسیدهای فلزات قلیایی خاکی کمیاب فعالتر ساخت. این نانوکاتالیستهای به اصطلاح بهبود یافته را میتوان جهت کاهش الفینها در فرآیند FCC بکار برده و به عدد اکتان بالاتری برای بنزین نهایی دست یافت. نانو کاتالیستهای مذکور را میتوان در دو حالت ساده و مرکب با اکسید گالیم Ga۲O۳ در فرآیند FCC بکار گرفت. واضح است که میزان حضور اکسید گالیم به همراه کاتالیست بر روی نتایج حاصل موثر خواهد بود. حضور اکسید گالیم بهمراه کاتالیست در این فرآیند اثر قابل ملاحضهای بر روی فعالیت و میزان پایداری نانوکاتالیست خواهد داشت بطوریکه میزان مناسبی از این اکسید سبب افزایش کارائی کاتالیستها در کاهش ترکیبات الفینی خواهد داشت و پایداری کاتالیست را نیز افزایش خواهد داد, که این امر بسبب وجود نقاط اسیدی بیشتر در منافذ و سطح فعال بیشتر کاتالیست میباشد. همچنین کوتاهی طول کانالهای آن نیز سبب افزایش سرعت نفوذ مولکولی و کاهش زمان اقامت مولکولها در این کانالها شده که نتیجتًا کاهش تولید کک در کانالها را شاهد خواهیم بود. در واقع سطح وسیع این نانوکاتالیست تقویت شده و حضور نقاط اسیدی زیاد و خواص الکتریکی پیچیده این ذرات سبب شکسته شدن پیوند هایC-Sگردیده و البته سبب تولید H۲Sبیشتر در گازخروجی خواهد شد. بطور کلی میتوان گفت حضور اکسید گالیم در کنار نانوکاتالیستهای زئولیتی سبب افزایش کل مکانهای اسیدی سطح نانوکاتالیست شده و افزایش فعالیت و توانایی کراکینگ و گوگردزدائی را بهمراه خواهد داشت. لذا این نانوکاتالیست تقویت شده بهترین گزینه بمنظور کاهش ترکیبات تیوفنی در فرآیند FCCخواهد بود . علاوه بر آن به دلیل اینکه از فلزات فعال پلاتین (Pt) و رنیوم (Re) روی پایههای آلومینا و زئولیت نیز استفاده میشود، میتوان به نانوذرات Pt-Re کاتالیستی اشاره کرد .از دیگر کاتالیستهای مورد استفاده مخلوط سیلیکا- آلومینا یا سیلیکا- مگنزیا (اکسید منیزیم) میباشد که نانوکاتالیستهای سیلیکا و مگنزیا ساخته شدهاند.
راکتور(REACTOR)
هدف و منظور از راکتور عبارتست از فراهم کردن شرایط لازم برای انجام واکنشهای شکستن مولکولهای نفتی سنگین و تبدیل آنها به محصول مورد نظر. شرایط لازم برای واکنش شکستن عبارتند از: ۱- درجه حرارت ۲- فشار ۳- زمان، در راکتور زمان کافی برای تماس هیدروکربنهای نفتی سنگین با کاتالیست داغ احیاء شده بوجود میآید. مخلوط مواد نفتی و کاتالیست داغ احیاء شده از لحظهای که وارد راکتور میشوند تا زمانی که از بستر سیال کاتالیست در راکتور، خارج میشوند فرصت انجام واکنشهای شکستن دارند. علاوه بر این در راکتور در قسمت نیمه بالایی آن کاتالیست و بخارات نفتی محصول واکنشها فرصت پیدا میکنند که از هم جدا شوند. بخارات نفتی به سوی برج تفکیک اصلی میرود و کاتالیست در بستر فشرده سیال کاتالیست در راکتور سقوط میکند و میماند و از آنجا از مسیر عریان کننده از راکتور خارج و بوسیله هوا به احیاء کننده رانده میشوند.
تزریق خوراک به راکتور(FEED INJECTION TO REACTOR)
راکتور دو مسیر ورودی برای تزریق خوراک دارد که بنام بالا برنده خوراک (Feed riser) معروف میباشند. خوراک از چهار نازل وارد هر یک از بالا برندههای خوراک میشود. قبل از ورود خوراک به نازلها، برای اسپری کردن خوراک به آن بخار آب تزریق میشود و مخلوط خوراک و بخار آب به صورت اسپری شده به بالا برنده تزریق میشود و به همراه کاتالیست داغ احیاء شده که از احیاء کننده وارد بالا برنده خوراک میشود به سمت راکتور میرود (در حقیقت بخارات نفتی (خوراک) کاتالیست را با خود به راکتور میبرد) مقدار بخار آب تزریقی به هر کدام از بالا برندههای خوراک کنترل میشود. در صورتی که به عللی جریان خوراک به بالا برنده خوراک قطع شود میتوان به هر کدام از بالابرندههای خوراک, بخار آب بیشتری تزریق کرد. مقدار این بخار آب اضافی (اضافه بربخار آب برای هر بالا برنده خوراک) بوسیله صفحات مسدود کننده(Regtriction orifices) در حدود ۱۰۰۰۰ lb/hr محدود میگردد. همانطوریکه خوراک نفتی با کاتالیست داغ احیاء شده مخلوط میشود بصورت بخار در میآید و مخلوط بخارات نفتی و کاتالیست به راکتور جریان مییابد.
منطقه واکنش(Reaction zone)
منطقه یا محل انجام واکنشهای شیمیایی را راکتور مینامند راکتور ظرفی است از جنس کربن استیل مخلوط بخارات نفتی و کاتالیست از طریق دو بالا برنده خوراک (Feed riser) از ته راکتور وارد آن میشوند. این خطوط بدرون یک محفظه نیمکرهای شکل که قسمت مرکزی عریان کننده را احاطه کرده وصل میشوند بین بدنه بیرونی عریان کننده و بدنه راکتور یک صفحه مشبک مدور قرار دارد. مخلوط بخارات نفتی و کاتالیست قبل از گذشته از این صفحه مشبک Grid وسیله صفحات پخش کننده در زیرصفحه مشبک پخش میشوند و سپس از آنGrid عبور میکنند. سرعت جریان فاز سیال (مخلوط بخارات نفتی کاتالیست) در بالای Grid به اندازه کافی کم است بطوریکه ذرات ته نشین شده و یک بستر فشردهای از کاتالیست را تشکیل میدهند. واکنشهای شکستن در ورودی و از لحظه تماس با کاتالیست داغ احیاء شده شروع میشود و در بستر فشرده کاتالیست در راکتور کامل میگردد. شدت واکنشهای شکست مولکولی تبدیل را میتوان با کنترل دمای بستر فشرده کاتالیست در راکتور و ارتفاع این بستر فشرده تغییر داد. دمای بستر راکتور با کنترل کننده دما و با کنترل کردن جریان کاتالیست از احیاء کننده به راکتور (کاتالیستی که از احیاء کننده بوسیله لولههای ایستاده“Pipes Stand” به بالا برنده خوراک میریزد) کنترل میشود. گرمای لازم برای انجام واکنشهای بوسیله گرمای کاتالیست داغ تأمین میشود. جریان کاتالیست خروجی کنترل میشود تا سطح بستر فشرده در راکتور تنظیم گردد. یک حلقه بخار به قطر ۶ اینچ بنام حلقه بخار آب سیال کننده در زیر صفحه مشبک قرار دارد و مقدار بخار آب برای سیال کردن بستر کاتالیست حدود lbs/hr ۴۰۰۰ و با فشار psig ۱۸۵ میباشد و مقدار جریان آن با صفحات محدود کننده تنظیم میشود.
بازیابی کننده کاتالیست در راکتور (Reactor Catalyst Recovery)
بخارات (محصول) حاصل از واکنشهای شکستن، بستر فشرده کاتالیست را به سمت بالا ترک میکنند و وارد شش دستگاه سیکلون دو مرحلهای میگردند بسیاری از ذرات کاتالیست که به همراه بخارات محصول، از بستر فشرده کاتالیست به سمت بالا رفتهاند در سیکلونها از بخارات محصول جدا شده و به بستر فشرده کاتالیست بر میگردند. کاتالیست بازیابی شده در سیکلونها بوسیله لولههایی که انتهای تحتانی هر یک از سیکلونها را به بستر فشرده (داخل بستر فشرده کاتالیست) مربوط میسازند، به بستر فشرده کاتالیست میریزند. لولههای رابط بین انتهای سیکلونها و بستر فشرده را اصطلاحاً (Dip Pipe) میگویند. در دهانه خروجی هر یک از لولههای فوق(Dip Pipe) یک شیر چکاننده قرار دارد که مانع ورود گاز به(Dip Pipe) میگردد. در قسمت بالای ورودی سیکلونها (در راکتور) یک سیستم بخار آب داغ بصورت حلقه و بافل(Anti cocking Ring & Baffle steam) نصب شدهاست. این سیستم برای جلوگیری از تشکیل کک در سطوح فوقانی سیکلونها و همچنین برای کاهش حجم بلا استفاده راکتور میباشد. مقدار این بخار آب داغ شده(heated super ۴۰۰۰ lb’ hr) میباشد. حلقه بخار آب که مقدار بخار خروجی آن lb/hr ۴۰۰۰ است در میان صفحه ضربه گیر (Baffle) نصب شده و برای تخلیه گاز درون محفظه بکار میرود.
شرح کلی واحد FCC
خوراک واحد از محصولات جانبی برج خلاء میباشد و محصولات آن عبارتند از گاز خشک و گاز مایع و گازولین و گازوئیل سبک و گازوئیل سنگین و ته مانده عادی از کاتالیست.(Clarified oil) خوراک واحد بوسیله مبدلهای حرارتی و کوره گرم شده و به مسیرهای ورودی راکتورفرستاده میشود و در مسیرهای ورودی به راکتور با کاتالیست داغ احیاء شده تماس میابد و مخلوط کاتالیست و بخارات نفتی به راکتور میروند. واکنشهای شکستن هیدروکربنهای سنگین ازلحظه تماس کاتالیست داغ با خوراک گرم آغاز شده و در راکتور ادامه مییابد. محصولات حاصل ازواکنشهای شکستن در راکتور از کاتالیست جدا شده و از آن خارج میشود و سپس وارد برج اصلی تفکیک میگردد. گاز و بنزین خام حاصل از بالای برج اصلی تفکیک به واحد بازیابی گاز فرستاده میشود تا در آنجا بنزین با کیفیت مطلوب تولید گردد و گازها بازیابی شوند. سایر محصولات برج اصلی تفکیک پس از سرد شدن به مخازن فرستاده میشوند. کاتالیست مصرف شده که بروی آن کربن نشستهاست در مسیر خروجی از راکتور از هیدروکربنهای به دام افتاده در بین کاتالیستها، پاک و عریان میشود. کاتالیست مصرف شده پس از وارد شدن به بالا برنده کاتالیست مصرف شده، بوسیله جریان هوا به احیاء کننده رانده میشود. از لحظه تماس کاتالیست با هوا، فرآیند سوختن ککهای روی کاتالیست آغاز میشود. گازهای حاصل از احتراق از کاتالیست (بستر سیال) جدا شده و از سیکلونهای داخل احیاء کننده گذشته وارد سیستم تولی بخار (Waste heat boiler) میشود و پس از سرد شدن وارد سیستم رسوب دهنده ذرات ریز کاتالیست (Cottrell precipitator)می گردد. گازها پس از عاری شدن از ذرات کاتالیست از طریق دودکش به اتمسفر فرستاده میشود کاتالیست احیاء شده داغ به ورودی راکتور برگردانده میشود و سیکل جریان گردش کاتالیست کامل میگردد.
سیستم پیش گرم کننده خوراک (FEED PRE HEATER SYSTEM)
خوراک از مخازن گرفته و بوسیله پمپها به مبدلهای حرارتی(که در آن خوراک و رفلاکس میانی با یکدیگر تبادل حرارت مینمایند) فرستاده میشود و سپس وارد مبدلهای حرارتی (که در آن خوراک با ته مانده برج تبادل حرارت مینمایند) شده و پس از عبور از آنها به کوره فرستاده میشود. در ورودی به کوره، خوراک دو قسمت شده که مقدار جریان هر قسمت بطور جداگانه کنترل شده و سپس وارد کوره که دارای دو بخش جداگانهاست میشود. دمای هر دو جریان خروجی از دو بخش کوره بوسیله کم و زیاد کردن مقدار گاز کوره صورت میگیرد, کنترل میگردد. دمای خوراک ورودی به کوره حدود F ۴۵۰ و دمای خوراک خروجی از کوره به ۷۰۰F میباشد.
من که چیزی ازش سر در نیاوردم.ممنون از مطلبتون
ممنون که گفتی . باشه سعی می کنم مطالبی رو بزارم که روون تر توضیح داده باشن .